Awokado – pielęgnacja w rytmie natury

Awokado Owoc, który nigdy nie przestaje być zielony, to istna bomba witaminowa dla naszego organizmu i skóry. Jest cennym składnikiem […]

awokado

Awokado

Owoc, który nigdy nie przestaje być zielony, to istna bomba witaminowa dla naszego organizmu i skóry. Jest cennym składnikiem produktów kosmetycznych, ale możemy także korzystać z niego w naturalnej postaci. Poznaj niezwykłe właściwości awokado, aby na stałe włączyć go do codziennej pielęgnacji.

awokado

Owoc młodości i płodności

Awokado pochodzi z Meksyku. Jest znane już od czasu Azteków i to właśnie wtedy uznano go za popularny afrodyzjak. Owoc ten dostarcza organizmowi dużej ilości błonnika i bogactwa składników odżywczych, jak witaminy C, E, K ora z grup B, magnez, wapń, żelazo czy potas. Awokado odznacza się tłustą konsystencją, jednak zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są przyjazne dla naszego zdrowia, m.in. pomagają w walce z chorobami wieńcowymi. Wszystko to sprawia, że awokado jest dla nas jednym z najbardziej wartościowych produktów w odżywianiu i pielęgnacji. Szybko zauważono to w kosmetyce, gdyż znajduje ono bogate zastosowanie zewnętrzne.

 

Zielona pielęgnacja

Kremy, maseczki do twarzy czy balsamy do ciała na bazie wyciągów z awokado są przeznaczone przede wszystkim do skóry suchej, podrażnionej, problematycznej i zmęczonej. Na rynku dostępne są także olejki z awokado, które zawierają kwas oleinowy, kwas linolenowy, lecytynę i fitosterole. Dobrze radzą sobie one z objawami starzenia i odżywiają zarówno cerę, jak i włosy. Ponadto liczne badania wykazały, że ekstrakty awokado przyśpieszają gojenie się ran, mają działanie przeciwzapalne, chronią przed utratą wody i odbudowują ochronną warstwę lipidową naskórka. Przy tym są wyjątkowo łagodne dla skóry i bardzo szybko ulegają wchłonięciu. Warto sięgać po taką pielęgnację, a także włączyć awokado do naszej diety.

 

Awokadowa maska na twarz

Najprostszym sposobem wykorzystania awokado w pielęgnacji domowym sposobem jest wykonanie z niego maski na twarz. Przy wariancie regenerująco-odżywczym do miąższu dodajemy miód i oliwę z oliwek. Jeśli natomiast zależy nam na lekkim efekcie ściągającym i oczyszczającym – sięgnijmy po naturalny jogurt i sok z cytryny. W obu przypadkach składniki maski na twarz blendujemy lub dokładnie mieszamy i trzymamy na twarzy 15-20 minut. Następnie spłukujemy miksturę letnią wodą i przecieramy ją tonikiem. Skropiony cytryną miąższ z awokado można też nałożyć na przesuszone dłonie i łokcie oraz szorstkie pięty. Po dodaniu ulubionego oleju i jednego żółtka będzie natomiast nadawać się jako nawilżająca maska na włosy.

 

Nie tylko w łazience, ale też w kuchni

Na równie wiele sposobów oprócz pielęgnacji można wykorzystać awokado w kuchni. Jest ono nazywane „owocem maślanym”, gdyż z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu można je rozsmarować na kromce chleba, zastępując w ten sposób masło. Jest bazą do wykonania guacamole – pikantnej pasty do tortilli lub nawet prostej kanapki. W tym celu wystarczy zmieszać drobno pokrojone awokado i pomidory, dodać czosnek i papryczkę chilli, doprawić ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek.

Owoc ten lubi się z wszelkimi sałatkami i koktajlami owocowymi lub warzywnymi. Nie należy go natomiast piec czy gotować, gdyż w wysokich temperaturach nabiera gorzkiego smaku.

Awokado warto wypróbować na różne sposoby, aby cieszyć się z jego wszechstronnych właściwości zarówno podczas przyrządzania posiłków, jak i pielęgnacji skóry.

logo