Nowe

Dieta przy łuszczycy istotnym elementem leczenia

Redakcja Dermatolog.pl, 25 czerwca 2017

Dieta przy łuszczycy a leczenie

Leczenie łuszczycy jest długotrwałym procesem, wymagającym nie tylko odpowiedniej pielęgnacji skóry. Dieta przy łuszczycy jest istotnym elementem postępu w leczeniu. To, co znajduje się na naszych talerzach ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jak zatem należy się odżywiać, aby ograniczyć rozwój choroby?

Dieta przy łuszczycy

Zacznij leczenie od wewnątrz – dieta przy łuszczycy

Łuszczyca to zapalne schorzenie skóry mające immunologiczne podłoże. Kiedy układ odpornościowy jest osłabiony wysyła błędne sygnały do komórek, które zamiast być chronione, są przez niego atakowane. Skutkiem tego jest pojawianie się na powierzchni ciała plam ze srebrzystymi łukami. Walkę z tą chorobą trzeba zacząć przede wszystkim od źródła problemu, które tkwi wewnątrz organizmu. Zmiana sposobu odżywiania jest sposobem na osiągnięcie harmonii we własnym ciele.

Przejmij kontrolę nad łuszczycą – dieta elementem leczenia

Jesteś tym, co jesz – to motto powinno być hasłem przewodnim każdego, kto zmaga się z chorobą autoimmunologiczną. Znajdujące się w organizmie toksyny są usuwane także przez skórę co powoduje nasilanie objawów. Łuszczyca nasila się u osób, które stosują nieodpowiednią dietę.

Należy zwrócić uwagę na to jakie produkty pojawiają się w lodówce. Koniecznie wyeliminować te, w których znajdują się nienaturalne substancje, takie jak różnego rodzaju barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory czy wzmacniacze smaku. Takie preparaty pojawiają się najczęściej w daniach od razu gotowych do spożycia oraz w niektórych mrożonkach. Aby nie doprowadzać do zwiększania się podrażnień skóry, należy unikać mleka oraz glutenu, który występuje przede wszystkim w pszenicy. Niekorzystnie na układ immunologiczny wpływa także cukier. Kolorowe napoje gazowane, alkohol oraz kofeinę należy zastąpić herbatą lub wodą z minerałami. Powinno się ogranicz również warzywa psiankowate, takie jak papryka, pomidory, bakłażany czy ziemniaki – zawierają one alkaloidy, które mogą upośledzać funkcje trawienne.

Pierwsze efekty poprawy kondycji skóry będą widoczne już po pierwszym miesiącu stosowania diety, która jest istotnym elementem postępu w leczeniu łuszczycy. Trzeba jednak pamiętać o systematyczności jedzenia zdrowych, odpowiednio dobranych potraw.

Tęczowa dieta przy łuszczycy, szczęśliwe życie

Chorzy na łuszczycę powinni stosować w swojej diecie przepisy, które umożliwią im oczyszczenie organizmu z zawartych w nim toksyn.

Co powinna zawierać dieta przy łuszczycy, aby ograniczyć rozwój choroby?

Zaleca się wprowadzenie do jadłospisu przede wszystkim kolorowych owoców oraz zielonych warzyw, takich jak sałaty, brokuły czy ogórki, które posiadają bogaty wachlarz witamin. Dodatkowo istotnym elementem diety są nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 znajdujące się przede wszystkim w rybach morskich, ale także w oliwach, orzechach, nasionach dyni i słonecznika. Uwzględnij na swojej liście zakupowej jogurty, probiotyki, chude mięso, drób czy jajka. Natomiast chcąc nadać swoim posiłkom smaku, można przyprawić je ziołami takimi jak: bazylią, oregano, tymiankiem lub czosnkiem. Ogranicz sól, która zatrzymuje wodę.

I co najważniejsze należy pamiętać, aby każdego dnia wypijać minimum 1,5-3 litra płynów. Ziołowe herbaty czy woda z cytryną pomogą wypłukać niepotrzebne toksyny.

dieta przy łuszczycy - woda z cytryną

Efekty nowego jadłospisu nie przyjdą natychmiast, tym bardziej że czasem sam proces zmiany nawyków żywieniowych jest długotrwały. Jednak optymalna dieta to klucz do poprawy kondycji skóry podczas leczenia łuszczycy, dlatego jedzmy zdrowo, a nasze problemy z tą chorobą zostaną zneutralizowane.

Napisz komentarz

Dodaj komentarz

Znajdź specjalistę