Zdrowa i piękna skóra

Parabeny i szkodliwe substancje w kosmetykach – jak je wyśledzić na etykiecie?

Redakcja Dermatolog.pl, 25 maja 2015

Parabeny i inne szkodliwe substancje w kosmetykach

Jak podają statystyki, parabeny wykorzystywane są przy produkcji aż 85% kosmetyków. W jaki sposób można odnaleźć na etykiecie szkodliwe dla skóry substancje?

parabeny

Parabeny

Zalicza się je do najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej skutecznych konserwantów, jakie można znaleźć w kosmetykach. Najczęściej spotyka się je w mydłach oraz kremach nawilżających. Ich działanie opiera się o zapobieganie rozwojowi grzybów oraz pleśni. Jako że posiadają one zdolność gromadzenia się w skórze, mogą być szkodliwe przy intensywnym stosowaniu i spowodować jej uwrażliwienie na oddziaływanie czynników zewnętrznych, takich jak chociażby promienie słoneczne. Na skórze pojawić się mogą wówczas wypryski, pokrzywka i świąd. Parabeny na etykietach kosmetyków znaleźć można pod nazwami:

  • Ethylparaben
  • Methylparaben
  • Butylparaben
  • Propylparaben
  • Benzylparaben
  • Isobutylparaben

Formaldehyd

Najczęściej spotkać można go w produktach do pielęgnacji i stylizacji włosów, lakierach do paznokci, kosmetykach kolorowych, płynach do kąpieli oraz samoopalaczach. Jest to trujący gaz uwalniający się z formaliny, który drażni oczy oraz drogi oddechowe. Podczas długotrwałego stosowania, nawet małe jego dawki powodować mogą długotrwałe alergie skórne pod postacią wyprysków oraz rumieni. Formaldehyd w produktach kosmetycznych stosowany jest jako konserwant oraz środek bakteriobójczy. Znaleźć można go pod nazwami:

  • Imidazolidinyl Urea
  • Diazolidinyl Urea
  • Benzylhemiformal
  • 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane = Bronidox
  • Quanternium-15
  • Methenamine
  • DMDM Hydantoin
  • Hexetidine
  • Glutaral

Lanolina

Lanolina najczęściej jest składnikiem kremów i maści nawilżających, dezodorantów, preparatów pielęgnacyjnych do włosów, szminek oraz zmywaczy do paznokci. Jest to natłuszczacz, uzyskiwany z biało-żółtego tłuszczu stałego, który pokrywa owczą wełnę. Lanolina, u niektórych osób może, powodować może powodować podrażnienia oraz alergię skórną, która objawia się wypryskami. Na etykietach kosmetyków, lanolinę znaleźć można np. pod nazwą „lanolin”.

Parafina

W kosmetyce parafinę spotyka się w postaci miękkiej, twardej oraz płynnej. W wersji płynnej, stosowana jest w różnego rodzaju zabiegach kosmetycznych i ciepłolecznictwie, w wersji miękkiej oraz twardej, znajduje się we fluidach, szminkach oraz kremach do twarzy. Jej działanie opiera się o wyrównywanie przebarwień oraz nierówności skóry, a także pokrywanie skóry trudną do usunięcia powłoką, która jest nieprzepuszczalna dla gazów oraz wody. Parafinę otrzymuje się w procesie destylacji ropy naftowej; sama w sobie nie jest ona alergenem, lecz jej regularne używanie prowadzić może do zachodzenia szkodliwych procesów w skórze, które związane są z rozwojem bakterii beztlenowych. Powoduje to między innymi kumulację toksycznych produktów przemiany materii, co z kolei prowadzić może do przedwczesnego starzenia się skóry.

Znaleźć można ją pod nazwami:

  • Paraffin
  • Parrafinum Liquidum
  • Paraffin Oil
  • Synthetic Wax
  • Isoparaffin
Napisz komentarz

Dodaj komentarz

Znajdź specjalistę

Znajdź dermatologa na skróty

Dermatolog to lekarz specjalista, który zajmuję się w leczeniem skóry, włosów oraz paznokci. Dermatologia to dziedzina medycyny, którą możemy podzielić na dermatologię leczniczą oraz estetyczną. Dermatologia lecznicza, jak sama nazwa wskazuje, skupia się na leczeniu chorób skóry takich jak afta, łuszczyca, czerniak, łysienie, trądzik różowaty, i wiele innych. 

Dermatologia estetyczna skupia się na poprawie kondycji skóry i spowolnieniu procesów starzenia. W dermatologii estetycznej stosuje się preparaty i zabiegi na usuwanie zmarszczek, usuwanie znamion, itp. Często leczenie chorób skóry, takich jak trądzik pospolity, wymaga też wykonania zabiegów estetycznych w celu usunięcia blizn potrądzikowych lub przebarwień skóry. 

Dermatolog specjalizujący się w leczeniu chorób skóry może jednocześnie być specjalistą dermatologii estetycznej lub szeroko pojętej medycyny estetycznej.  Dermatochirurgia zajmuje się usuwaniem chirurgicznym lub laserowym zmian skórnych takich jak różne rodzaje znamion – naskórkowe i melanocytowe, naczyniowe, łojowe i potowe -włókniaki, kurzajki, kaszaki, i inne.