Zdrowa i piękna skóra

Światowy Dzień Zdrowia 2015 – bezpieczna żywność

Redakcja Dermatolog.pl, 20 marca 2015

Światowy Dzień Zdrowia 2015 – bezpieczna żywność

Światowy Dzień Zdrowia przypada 7 kwietnia, dokładnie w rocznicę powstania WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia. Każdego roku wybierany jest temat przewodni tego wydarzenia, a w 2015 to bezpieczna żywność.

Światowa Dzień Zdrowia - Światowa Organizacja Zdrowia

Światowy Dzień Zdrowia i kluczowe fakty dotyczące żywności

  • Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej i odpowiedniej pod względem wartości odżywczych żywności, ma kluczowe znaczenie dla naszego życia i dobrego stanu zdrowia.
  • Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, jest przyczyną ponad 200 chorób – od biegunki aż po nowotwory.
  • Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie.
  • Bezpieczeństwo żywności i żywienie, są ze sobą nierozerwalnie powiązane. Niebezpieczna żywność powoduje powstanie błędnego koła chorób i niedożywienia, w szczególności dotykającego niemowląt i małych dzieci, osób starszych oraz chorych.
  • Choroby przenoszone drogą pokarmową hamują rozwój społeczno-gospodarczy, ponieważ obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę, handel.
  • W ramach całego łańcucha dostaw, artykuły spożywcze przekraczają dzisiaj wiele granic między krajami. Dobra współpraca pomiędzy rządami, producentami i konsumentami, sprzyja zapewnianiu ich bezpieczeństwa.

Zagrożenia i profilaktyka

Działania związane z profilaktyką w zakresie dbania o zdrową żywność, które w tym roku zdominują Światowy Dzień Zdrowia, mają na celu zapewnienie ludności ochrony przed ryzykiem zatrucia i chorobami przenoszonymi drogą pokarmową. Niebezpieczna żywność może bowiem prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, w tym kłopotów z płodnością, zaburzeń rozwoju, a nawet nowotworów. Bezpieczeństwo żywności jest więc kluczową kwestią w profilaktyce prozdrowotnej.

Jako przykłady groźnych incydentów należy wymienić skażenie melaminą mleka w proszku dla niemowląt w 2008 roku (w samych Chinach zachorowało 300 000 niemowląt i małych dzieci, z których 6 zmarło) oraz zakażenia enterokrwotocznym szczepem Escherichia coli w Niemczech w 2011 roku, wywołane skażonymi kiełkami kozieradki. Przypadki zachorowań odnotowano wtedy w 8 krajach w Europie i Ameryce Północnej. 53 osoby zmarły. Zatrucie bakteriami E. coli w 2011 r. w Niemczech przyniosło straty w wysokości 1,3 mld dolarów, poniesione przez rolników i przemysł. Wiązało się to z wypłatą 236 mln dolarów w ramach rekompensat przyznanych 22 państwom członkowskim Unii Europejskiej.

Światowy Dzień Zdrowia 2015 - bezpieczna żywność

Światowy Dzień Zdrowia 2015

Jak rozpoznać bezpieczną żywność?

1. Zbieraj informacje. 

  • Czytaj etykiety podczas robienia zakupów i przygotowywania posiłków.
  • Dowiedz się, jakie niebezpieczne mikroorganizmy i substancje chemiczne występują w Twoim regionie.
  • Zorientuj się, jakie środki ostrożności należy stosować podczas przygotowywania posiłków z określonych artykułów spożywczych, które w razie nieodpowiedniego postępowania mogą być niebezpieczne (np. surowy drób, maniok itp.).
  • Dowiedz się, w jaki sposób należy przygotowywać i przechowywać potrawy z innych kultur, których nie znasz (np. sushi).

2. Przechowuj żywność i przygotowuj posiłki w sposób bezpieczny

  • Podczas kontaktu z żywnością i w trakcie przygotowywania posiłków postępuj zgodnie z zasadami zawartymi w ulotce informacyjnej WHO „Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności”: utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową od ugotowanej, gotuj dokładnie, gotuj żywność w odpowiedniej temperaturze, używaj bezpiecznej wody i surowców.
  • Unikaj przypalania podczas smażenia, grillowania i pieczenia żywności, ponieważ mogą wtedy powstawać toksyczne substancje chemiczne.
  • Znajdujące się w kuchni środki chemiczne przechowuj w bezpiecznym miejscu.
  • Nie wykorzystuj ponownie pojemników, w których wcześniej znajdowały się substancje chemiczne, do przechowywania żywności.
  • Podczas sprzedaży żywności na bazarach, postępuj zgodnie z zasadami bezpiecznego obchodzenia się z żywnością.
  • Postępuj zgodnie z zasadami zawartymi w ulotce informacyjnej WHO „Pięć kroków zapewniających uprawę bezpieczniejszych owoców i warzyw”: przestrzegaj zasad higieny osobistej, chroń pola przed zanieczyszczeniem odchodami zwierząt, wykorzystuj oczyszczone ścieki zawierające fekalia, oceniaj i kontroluj zagrożenia związane z wodą do nawadniania, dbaj o to, aby maszyny do zbioru i przechowywania plonów były czyste i suche. Tym samym zmniejszysz rysyko skażenia mikrobiologicznego podczas uprawy owoców i warzyw dla swojej rodziny lub społeczności lokalnej.

3. Ucz zdrowych praktyk osoby mieszkające w Twoim otoczeniu

4. Dokonuj bezpiecznych/mądrych wyborów

  • Szczególną ostrożność zachowuj podczas przygotowywania posiłków dla kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych i chorych (czyli osób z osłabionym układem odpornościowym).
  • Podczas spożywania posiłków kupowanych od ulicznych sprzedawców lub pochodzących z bufetów w hotelach i restauracjach upewniaj się, że ugotowane produkty nie mają kontaktu z produktami surowym, które mogłyby doprowadzić do skażenia produktów ugotowanych.
  • Upewniaj się, że spożywane przez ciebie produkty są przygotowywane i przechowywane w odpowiednich warunkach higienicznych (czystość, dokładne gotowanie i przechowywanie w odpowiedniej temperaturze, np. w bardzo wysokiej temperaturze lub w lodówce/w lodzie).

Więcej informacji na stronie: Światowy Dzień Zdrowia

Powiązane artykuły

Napisz komentarz

Dodaj komentarz

Znajdź dermatologa na skróty

Dermatolog to lekarz specjalista, który zajmuję się w leczeniem skóry, włosów oraz paznokci. Dermatologia to dziedzina medycyny, którą możemy podzielić na dermatologię leczniczą oraz estetyczną. Dermatologia lecznicza, jak sama nazwa wskazuje, skupia się na leczeniu chorób skóry takich jak afta, łuszczyca, czerniak, łysienie, trądzik różowaty, i wiele innych. 

Dermatologia estetyczna skupia się na poprawie kondycji skóry i spowolnieniu procesów starzenia. W dermatologii estetycznej stosuje się preparaty i zabiegi na usuwanie zmarszczek, usuwanie znamion, itp. Często leczenie chorób skóry, takich jak trądzik pospolity, wymaga też wykonania zabiegów estetycznych w celu usunięcia blizn potrądzikowych lub przebarwień skóry. 

Dermatolog specjalizujący się w leczeniu chorób skóry może jednocześnie być specjalistą dermatologii estetycznej lub szeroko pojętej medycyny estetycznej.  Dermatochirurgia zajmuje się usuwaniem chirurgicznym lub laserowym zmian skórnych takich jak różne rodzaje znamion – naskórkowe i melanocytowe, naczyniowe, łojowe i potowe -włókniaki, kurzajki, kaszaki, i inne.