Zdrowa i piękna skóra

Węgiel aktywny w codziennej pielęgnacji skóry

Redakcja Dermatolog.pl, 8 grudnia 2017

Węgiel aktywny w kosmetyce

Węgiel aktywny, zwany również leczniczym, jest czarną, bezzapachową substancją składającą się z bezpostaciowego węgla pierwiastkowego. Posiada on doskonałe właściwości adsorpcyjne (chłonne), które są wynikiem jego unikatowej porowatej struktury wewnętrznej. Medyczne zastosowania węgla aktywnego znane są już od czasów Hipokratesa, czyli od IV wieku p.n.e.

węgiel aktywny

Surowcem najczęściej wykorzystywanym do produkcji węgla aktywnego jest zwykły węgiel drzewny. Podlega on modyfikacji polegającej na ogrzewaniu w bardzo wysokiej temperaturze bez dostępu tlenu atmosferycznego. Wynikiem takiej obróbki termicznej jest formowanie się w krystalicznej strukturze węgla małych otworów, które zwiększają powierzchnię dostępną dla adsorpcji oraz reakcji chemicznych.

 

Zastosowanie węgla aktywnego

Węgiel aktywny ze względu na zdolność do pochłaniania i trwałego wiązania różnych substancji jest szeroko wykorzystywany w rozmaitych gałęziach przemysłu oraz w medycynie. Podany doustnie wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, wiążące gazy jelitowe, bakterie, toksyny, a także niektóre leki. Warto jednak zauważyć, że węgiel aktywny podany miejscowo na skórę przynosi równie silne korzyści terapeutyczne. Wobec tego odgrywa on istotną rolę w kosmetologii. Można go spotkać w preparatach sporządzonych do pielęgnacji skór trądzikowych, tłustych i skłonnych do infekcji bakteryjnych lub grzybiczych. Węgiel aktywny pomaga także w naturalnym wybielaniu zębów oraz w walce z łupieżem i łojotokiem skóry głowy.

 

Bezpieczeństwo stosowania

Węgiel lecznicy to środek całkowicie naturalny. W związku z tym ryzyko wystąpienia podrażnienia lub wyprysku alergicznego jest znacznie mniejsze niż w przypadku kosmetyków zawierających dużą ilość dodatkowych substancji zapachowych czy konserwujących. Czarna barwa produktów opracowanych na bazie węgla np. maseczek, peelingów również nie powinna budzić niepokoju, ponieważ ryzyko odbarwienia skóry praktycznie nie istnieje. Ostrożność powinny jednak zachować osoby posiadające cerę wybitnie suchą. Węgiel aktywowany nałożony bezpośrednio na skórę całkowicie pozbawia ją sebum, co może prowokować pojawienie się nieprzyjemnego uczucia ściągnięcia bądź przejściowego pieczenia.

 

Codzienna pielęgnacja wspomagana węglem aktywnym

Oto przykłady problemów dermatologiczno-estetycznych w zwalczaniu których przydatnym środkiem może być węgiel aktywowany:

  1. Skóra tłusta

Dzięki właściwościom adsorbującym nadmiar sebum węgiel aktywny stosowany w postaci maseczek lub preparatów myjących poprawia wygląd skóry łojotokowej. Należy jednak pamiętać, by korzystanie z typu kosmetyków ograniczyć do dwóch razy w tygodniu. Nadmierne przesuszenie skóry może bowiem prowokować gruczoły łojowe do jeszcze większej aktywności.

  1. Rozszerzone, zanieczyszczone pory, wągry

Węgiel aktywny posiada zdolność do oczyszczania porów z zalegających z nich martwych komórek naskórka wymieszanych z sebum. Właściwości pochłaniające oraz wiążące substancje zalegające na powierzchni naskórka pomagają w głębokim oczyszczaniu skóry twarzy. W tym celu warto wykorzystywać peelingi oparte na węglu, które pozostawiają cerę gładką z widocznie zwężonymi porami.

  1. Zakażenia bakteryjne oraz grzybicze skóry

Udowodniono, że węgiel leczniczy pomaga w zwalczaniu miejscowych infekcji skóry. Skutecznie eliminuje on drobnoustroje chorobotwórcze bytujące na naskórku m.in. bakterie wywołujące ropne zapalenia skóry.

  1. Przebarwione zęby

Sproszkowany węgiel aktywny wykorzystuje się w naturalnych pastach wybielających szkliwo zębów. Jego naturalne właściwości przyczepne prowadzą do trwałego połączenia się z kawą, herbatą, winem, kamieniem nazębnym oraz innymi substancjami podejrzewanymi o generowanie przebarwień. Węgiel drzewny najlepsze efekty przyniesie w przypadku mało zaawansowanego stadium zażółcenia.

  1. Łupież pospolity

Łupież skóry głowy to choroba przebiegająca z nadmiernym łuszczeniem się naskórka skalpu. Często towarzyszy mu nadmierny łojotok. Węgiel aktywny delikatnie wtarty w skórę przed myciem głowy lub dodany do szamponu pomoże usunąć zrogowaciałe warstwy naskórka.

 

Kosmetyki zawierające węgiel medyczny

W drogeriach oraz aptekach dostępne są całe gamy produktów, których formuła oparta została na węglu aktywowanym. Warto zainteresować się maseczkami, peelingami oraz żelami do mycia twarzy. Także w warunkach domowych można stworzyć własne, efektywne kosmetyki. Wystarczy do sproszkowanego węgla aktywnego (dostępnego w aptekach) dodać odrobinę wody lub jogurtu naturalnego by otrzymać oczyszczającą maseczkę. Połączenie oleju kokosowego z węglem może natomiast posłużyć jako środek wybielający zęby.

Napisz komentarz

Dodaj komentarz

Znajdź specjalistę

Znajdź dermatologa na skróty

Dermatolog to lekarz specjalista, który zajmuję się w leczeniem skóry, włosów oraz paznokci. Dermatologia to dziedzina medycyny, którą możemy podzielić na dermatologię leczniczą oraz estetyczną. Dermatologia lecznicza, jak sama nazwa wskazuje, skupia się na leczeniu chorób skóry takich jak afta, łuszczyca, czerniak, łysienie, trądzik różowaty, i wiele innych. 

Dermatologia estetyczna skupia się na poprawie kondycji skóry i spowolnieniu procesów starzenia. W dermatologii estetycznej stosuje się preparaty i zabiegi na usuwanie zmarszczek, usuwanie znamion, itp. Często leczenie chorób skóry, takich jak trądzik pospolity, wymaga też wykonania zabiegów estetycznych w celu usunięcia blizn potrądzikowych lub przebarwień skóry. 

Dermatolog specjalizujący się w leczeniu chorób skóry może jednocześnie być specjalistą dermatologii estetycznej lub szeroko pojętej medycyny estetycznej.  Dermatochirurgia zajmuje się usuwaniem chirurgicznym lub laserowym zmian skórnych takich jak różne rodzaje znamion – naskórkowe i melanocytowe, naczyniowe, łojowe i potowe -włókniaki, kurzajki, kaszaki, i inne.