Zielona herbata i jej ukryta moc

Zielonej herbaty moc Herbata – poza wodą – jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Warto sięgać po zdrowe jej odmiany […]

zielona herbata

Zielonej herbaty moc

Herbata – poza wodą – jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Warto sięgać po zdrowe jej odmiany tj. zielona herbata, aby poza walorami smakowymi zapewnić sobie także inne korzyści. W przypadku zielonej herbaty liście są poddawane odpowiedniej obróbce maksymalnie godzinę po ich zerwaniu. Co niezwykłego kryje się w sporządzonym z nich naparze?

zielona herbata moc

 

Zielona herbata receptą na przeciwutleniacze

Zielona herbata jest bogata w flawonoidy, czyli popularne przeciwutleniacze, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Niektóre z nich są nawet 20 razy silniejsze niż witamina C. Warto ich sobie dostarczać, gdyż to właśnie wolne rodniki wpływają na procesy starzenia naszego organizmu, zmiany w funkcjonowaniu komórek, a nawet powstawanie nowotworów. Dzięki tym właściwościom zielona herbata zyskała sobie miano napoju młodości. Korzystnie działa ona także na zwiększenie mineralnej gęstości kości, a również – dzięki dużej zawartości fluoru – chroni przed próchnicą zęby. Należy do tego dodać dobroczynny wpływ jej właściwości na metabolizm oraz pobudzanie pęcherza moczowego do wydalania toksyn, aby mieć gotową receptę na zdrowy i promienny wygląd.

W kubku i w toniku

Zieloną herbatę – nawet do 3-4 filiżanek dziennie – zwykle pijemy jako gorący napar. Dobrze sprawdzi się też jednak także wystudzona i podana z kostkami lodu, cytryną i listkami mięty. Możemy także zafundować sobie chwilę relaksu i pielęgnacji pod hasłem „green tea o’clock”. Najprostszym sposobem wykorzystania jej właściwości jest zanurzenie w sporządzonym naparze kawałka gazy i rozłożenie go na twarzy. W ten sposób przyniesiemy ulgę podrażnionej i wysuszonej skórze. Na rozszerzone pory możemy zastosować mieszankę naparu z zielonej herbaty i mąki ziemniaczanej. Z kolei aby osiągnąć efekt peelingujący do zielonej herbaty dodajemy łyżkę żelatyny i nektar z brzoskwini, a następnie wszystko schładzamy przez 20 minut w lodówce. Herbacianą płukanką możemy też nawilżać włosy i zapobiegać ich wypadaniu, przygotowanym z niej tonikiem z odrobiną cytryny przecierać na co dzień partie dekoltu pokryte niedoskonałościami, a za pomocą zanurzonych w niej kompresów przynieść ulgę zmęczonym oczom.

Zamiast filiżanki kawy

W medycynie chińskiej zielona herbata od tysięcy lat była stosowana jako antidotum na ból głowy, zaburzenia koncentracji oraz niestrawność. Również dzisiaj naukowcy dowodzą, że działa ona jak swoisty doping dla mózgu i całego organizmu. Zawarta w niej teina może z powodzeniem zastąpić kofeinę w porannej filiżance kawy. Do jej właściwości należy pobudzanie zdolności umysłowych, znoszenie uczucia senności, stymulacja układu pokarmowego do wydzielania soków trawiennych, regulacja pracy jelit i przemiany materii. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i delikatnie przeciwbólowo. Czy nie jest to idealny sposób, aby rozpocząć nowy dzień?

zielona herbata

Napar naparowi nierówny

Aby wykorzystać wszystkie właściwości zielonej herbaty, trzeba jednak zdobyć wiedzę o sposobach jej parzenia. Przede wszystkim pamiętajmy, że zalewamy ją wodą o temperaturze 80 stopni. Wystarczy w tym celu odczekać po zawrzeniu wody ok. 3-4 minuty. Ponadto dobrze wiedzieć, że czas parzenia może być zróżnicowany w zależności od gatunku napoju i twardości wody. Duże liście parzymy dłużej, z kolei te mocno rozdrobnione zalewamy tylko na chwilę. Używajmy w tym celu wody poddanej filtracji lub niegazowanej wody mineralnej. Zielona herbata może być zaparzać wielokrotnie. Za pierwszym razem będzie miała ona działanie pobudzające, a za kolejnymi razami – zrelaksuje nas i pomoże opanować stres.

Tak wszechstronne właściwości tego znanego od wieków napoju skutecznie zachęcają do stosowania go również współcześnie na co dzień.

logo